Project: Integratie Kaasmakerij / automatisering voorfabriek
Opdrachtgever: Kaasspecialiteitenfabriek C.Z. Rouveen
Locatie: Rouveen, Nederland
Oplevering: Voorjaar 2015

 

Project omschrijving:

Kaasspecialiteitenfabriek C.Z. Rouveen heeft Lascon opdracht gegeven om proces technisch een bijdrage te leveren bij de integratie van een nieuwe kaasmakerij in de bestaande fabriek en het automatiseren van de voorfabriek. Er is tijdens dit project veel gebruik gemaakt van de orbitaal machine.

Vanwege de uitbreiding met een extra kaasmakerij waren de capaciteiten van de melkverwerking en de opslagcapaciteit van de diverse weisoorten niet meer toereikend. Zomaar uitbreiden was vanwege de productveiligheid niet direct mogelijk. In het voorjaar van 2014 is Lascon begonnen met de pre- en detailengineering om de fabriek naar de wensen van de klant te herinrichten. Hierbij zijn onder andere alle benodigde koppelingen naar de kaasmakerij uitgewerkt, is de bestaande thermiseur in capaciteit vergroot, zijn alle melkpompen opnieuw doorgerekend en is het volledige wei afvoerprincipe nagenoeg volledig vervangen naar een voedselveilige situatie voor twee kaasmakerijen.

Door een fulltime aanwezigheid van engineers op locatie heeft Lascon - naar de wensen van de klant - de installatie in korte tijd ontworpen en uitgewerkt voor uitvoering. Mede door de aanwezigheid van engineers waren de communicatielijnen erg kort en flexibel en konden onze monteurs direct beginnen met de uitvoering. Op deze wijze is een aanzienlijke tijds- en kostenbesparing van het project gerealiseerd.

Daarnaast heeft Lascon de detailengineering gedaan voor een geautomatiseerde CIP distributie en een geautomatiseerd melkmanifold ter vervanging van de bestaande melk- en CIP koppelborden. Vanwege de gewenste flexibiliteit van het manifold –bestaande uit bijna 100 afsluiters- heeft Lascon een ontwerp gemaakt waarin geen product blijft stilstaan. En ondanks de beperkte ruimte is een manifold ontworpen en geproduceerd wat toch onderhoudsvriendelijk blijft.

Door een goede voorbereiding en het creëren van een tijdelijke productie situatie, heeft de fabriek geen noemenswaardige stilstand gehad en heeft Lascon het manifold en de benodigde afsluiters voor de CIP distributie in enkele dagen, en ruim binnen planning, geïnstalleerd. Dat deze ombouw in dezelfde periode speelde als de andere bovengenoemde, maakte het extra complex.

Certificering

VCA**
gecertificeerd

ISO 9001:2008
gecertificeerd

VCA Lascon: iso 9001 gecertificeerd

Contact gegevens

Lascon
Wetterwille 13
8447 GB Heerenveen

T: 0513 - 65 60 50 
F: 0513 - 61 01 50
E: info@lascon.nl
KVK: 01068097